Verfilming van boek Ik Ontsnapte Uit Auschwitz 1963: The Auschwitz Report (2021)

Hoe vaak komt het voor dat je naar aanleiding van een film besluit een boek te lezen? Niet vaak toch?

Sinds kort is op Netflix de film The Auschwitz Report te zien. De film uit 2021 krijgt niet al te beste kritieken maar is wel een tijdlang trending op de streamingdienst. Het onderwerp Tweede Wereldoorlog en Auschwitz blijven nog steeds fascinerend.

Het verhaal

De film verteld het verhaal van de jonge Slowaakse Jood Rudolf Vrba die twee jaar wist te overleven in vernietigingskamp Auschwitz en samen met Fred Wetzler als een van de weinigen succesvol ontsnapte. En met een doel: de  gruwlijkheden in het kamp onthullen in het zogenaamde Vrba-Wetzler verlag. Hierdoor hopen ze de levens te redden van ten minste een miljoen joden. Dat lukte deels; waarschijnlijk zijn meer dan een half miljoen joden van de gaskamers gered, dankzij Rudolf en Fred, die in de film overigens andere namen hebben gekregen.

Zonder tegenstand

De Nazi’s deden erg veel moeite om ontsnappingen uit Auschwitz te ontmoedigen, voorkomen en om ontsnapte gevangenen op te sporen. De reden hiervan is dat joden en andere ‘tegenstanders van het rijk’ onwetend moesten blijven van hun lot wanneer ze gedeporteerd werden. Jarenlang hebben miljoenen mensen, bijna zonder enige tegenstand, zich de kampen en gaskamers in laten sturen. Juist door deze onwetendheid. Tot ze al in de gaskamer waren opgesloten wisten ze niet dat hun laatste uur geslagen had. Wanneer de ware bestemming van de transporten aan het licht zou komen zou er ongetwijfeld meer opstand komen en dat wilden de Nazi’n kostte wat kost voorkomen.

De film

Hoewel de basis voor de film uit 2021 het bekende en alom geroemde boek “Ik ontsnapte uit Auschwitz” uit 1963 vormt, weet de film niet veel indruk te maken. Wellicht komt dit doordat er zoveel indrukkende WOII films zijn gemaakt. Zoals natuurlijk vooral Schindlers List. Er lijkt in de film vrij weinig te gebeuren en een echte band met de hoofdpersonen blijft achterwege. De film lijkt meer nadruk te leggen op de gruwlijkheden die de achterblijvers in het kamp te verduren krijgen. Hoewel gruwelijk, blijft het verhaal weinig boeien. Deze gebeurtenissen komen overigens in het boek helemaal niet voor, omdat dit puur vanuit de schrijver wordt verteld. De frustratie dat de informatie die Rudolf en Fred bij de autoriteiten brengen op weinig actie en zelfs ongeloof stuiten is dan wel weer goed weergegeven.

Het boek

De film maakte toch nieuwsgierig naar het boek en zoals vaker gebeurd blijkt deze meer de moeite waard te zijn dan de film The Auschwitz Report. Het boek biedt veel meer ruimte voor het leven van Rudolf Vrba in het kamp. De dagelijkse verschrikkingen, de ‘baantjes’, de ontstentenissen die elkaar steeds weer opvolgen en de zoektocht naar een kans om te ontsnappen. En door de wijze van beschrijven leef je al snel mee met Rudolf Vrba. Zo verteld Rudolf onder andere uitgebreid over zijn oorspronkelijke vlucht uit zijn vaderland, de arrestatie en reis naar concentratiekamp Majdanek in Oost-Polen. Hoe hij min of meer vrijwillig naar Auschwitz vertrok, omdat hij dacht dat het leven daar beter zou zijn en hoe hij door veel toeval, geluk en goede contacten zelfs twee jaar in leven weet te blijven. De daadwerkelijke ontsnapping en het waarschuwen van de autoriteiten beslaan slechts de laatste hoofdstukken van het boek, terwijl in de film daar de nadruk op ligt.

Bijzonder einde

Kijk je de film, vergeet dan niet op Netflix tijdig de optie te kiezen waarbij je de volledige aftiteling te zien krijgt en geen promo’s voor andere films en series. De makers hebben gemeend een link met huidige (rechtse) politici te moeten leggen na de aftiteling. De meningen hierover zijn niet erg positief maar aangezien dit wellicht het meest besproken deel van de film is, wil je dit natuurlijk wel zien.

Conclusie

Een redelijke film over een historische gebeurtenis die waarschijnlijk het leven gered heeft van zeker 500.000 joden. Kijk de film The Auschwitz Report maar lees vooral het boek “Ik ontsnapte uit Auschwitz” van Rudolf Vrba.

Dit vind je misschien ook leuk...