Winter onderhoud in de tuin

Dit blog is voor wie denkt dat er in de winter in de tuin niets hoeft te gebeuren! Want ook in de winterperiode kan je diverse klussen uitvoeren om je tuin in het volgende jaar weer on goede conditie te krijgen. Bovendien is het in de wintermaanden ook fijn om lekker buiten iets te doen te hebben in plaats van bij de kachel zitten met Netflix aan!

Snoeien

De winterperiode is de beste periode om bomen en struiken te snoeien. Zoals iedereen weet: snoeien doet bloeien en bij veel struiken en bomen zorgt flink terug snoeien ervoor dat er weer nieuwe takken worden gemaakt en het gewas beter dan ooit zal uitlopen in het voorjaar. Ook moeten de hagen wellicht worden gesnoeid om netjes in model te blijven en niet te groot te groeien. Als bomen in je tuin te groot worden, teveel licht wegnemen of ziek zijn  is de winter een goede periode die te kappen. In deze periode broeden er geen vogels en dus ben je die niet tot last. Een boom kappen kan best gevaarlijk zijn. Als je niet zeker weet dat je zit zelf veilig kan doen is het verstandig een erkent bedrijf in te huren dat gespecialiseerd is in het kappen van bomen.

Blad verwijderen van gazon

In het najaar vallen de bladeren van de bomen en de meeste struiken. Ook op het gazon valt natuurlijk blad. Het is verstandig dit op te ruimen omdat het blad het onderliggende gazon kan verstikken waardoor het afsterft en je kale plekken in de grasmat krijgt. Tussen de planten in borders kan je blad laten liggen, hier kunnen ook egeltjes en kikkers hun veilige plek vinden.

Bloembollen planten

Om in het voorjaar mooie bloemen in de tuin te hebben kan je in het najaar bloembollen planten. Houdt er rekening mee dat bloembollen vaak het mooiste uitkomen in een veldje en wanneer deze bloeien. Bijvoorbeeld in het voorjaar en dat daarna andere bloemen in de omgeving gaan bloeien.

Onkruid wieden

In een zachte winter groeit er nog steeds wat onkruid. Als je dit een beetje bijhoudt bespaard je dit een hoop werk in het voorjaar.

Dit vind je misschien ook leuk...