Groepenkast vervangen? Vraag meerdere offertes!

Aangezien we steeds meer elektriciteit gebruiken vragen we ook steeds meer van onze groepenkast. Waarbij een woning van een kleine honderd jaar oud meestal maar twee of drie stroomgroepen en een enkele aardlek zekering had, is een aantal van 15 groepen tegenwoordig niet meer bijzonder. Zeker bij de investering in zonnepanelen, opladen van een elektrische of hybride auto of elektrisch koken is de groepenkast meestal niet meer genoeg uit te breiden en is groepenkast vervanging noodzakelijk.

Vervangen stoppenkast

Oudere woningen of bedrijven hebben soms nog stoppen, zekeringen die fysiek stuk gaan wanneer er een te hoge spanning doorheen gaat. Meestal 16 ampère. Dit systeem is erg gedateerd en onhandig. Je moet altijd een aantap stoppen hebben liggen en wanneer er een blijvende storing is dan ben je snel door de stoppen heen. In de tijd dat stoppenkasten werden geplaatst waren het aantal stroomgroepen sowieso nog erg beperkt. De C.V. en wasmachine kregen meestal een eigen groep en de rest van het huis op een of twee andere groepen. Logisch ook! Er waren nog geen wasdrogers, magnetron, vaatwassers en de buitenverlichting was meestal alleen een lampje bij de voordeur. Laat staan de apparatuur die er de laatste tijd bij is gekomen zoals airco, elektrisch koken, en laadpalen. Wanneer je nog een stoppenkast hebt dan is vervangen van de meterkast sterk aan te bevelen.

Nieuwe groepenkast met automaten

Moderne groepenkasten hebben geen stoppen maar automaten. Een automaat is de beveiliging van een groep en doormiddel van een simpele schakelaar zet je de spanning van de groep af of aan. In uiteraard springt de schakelaar automatisch uit wanneer er een piek of overspanning optreedt.

Bedenk welke stroomgebruikers je apart wilt hebben

Wanneer je al doen niet noodzakelijk de groepenkast gaat vervangen is het verstandig goed te bedenken welke stroomgebruikers je apart wilt hebben. Denk hierbij vooral aan witgoed zoals de wasmachine en droger en grote stroomverbruikers zoals airco’s, boiler, kookplaat en eventueel machines in een werkplaats of een buitenverblijf. Ook apparaten die snel een storing kunnen geven kan je het beste niet op dezelfde groep hebben als je normale verlichting en stopcontacten. Dit zijn bijvoorbeeld buitenlampen. Stopcontacten voor normaal gebruik en verlichting kan best met meerdere ruimtes op een groep. Te meer omdat verlichting en veel apparaten juist steeds energiezuiniger worden. Wanneer je meer stroomgebruikers op een aparte groep wilt hebben kan het zijn dat er extra of nieuwe kabels aangelegd moeten worden. Dit kan de kosten voor de nieuwe meterkast flink verhogen!

Hoeveel stroomgroepen heb je nodig?

Houd ook rekening met toekomstige uitbereiding wanneer je het aantal stroomgroepen vaststelt. Zo kan een toekomstige laadpaal beter ook op een eigen groep en de omvormer voor zonnepanelen heeft ook een eigen groep nodig. Als het kan dan is het handig tenminste de mogelijkheid te houden om enkele groepen toe te voegen. Per vier groepen is een eigen aardlekschakelaar nodig. Bij 12 groepen heb je dus 3 aardlekschakelaars nodig.

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

Elke elektromonteur kan een groepenkast vervangen. Je kan dus gerust bij een elektrotechnisch bedrijf uit je regio een offerte opvragen. Maar landelijk zijn er ook bedrijven gespecialiseerd in het vervangen van meterkasten en zij doen dit dagelijks en zeer efficiënt. Hierdoor kunnen zij dit vaak goedkoper uitvoeren dan een regionaal bedrijf. Zelfs als er aanzienlijke reiskosten bijkomen. Zoek dus zeker ook naar dit soort bedrijven en vraag ook daar een offerte op zodat de kosten beperkt blijven.  Wat het precies gaat kosten is niet te zeggen. Dit ligt aan allerlei factoren maar de meeste bedrijven kunnen met enige basisinformatie al een prijsopgave geven.

Let op bij nieuwe leidingen en kabels!

Let goed op dat wanneer er ook nieuwe kabels en leidingen moeten worden aangelegd je daar ook een duidelijk aanbod voor vraagt. Pas daarbij op dat dit wel netjes gebeurd en leidingen netjes weggewerkt en niet over de muren heen worden geplaatst. Tenzij je dit geen probleem vindt natuurlijk!

Dit vind je misschien ook leuk...