Zelf klussen is niet meer sexy

sexy klusser

Doe-het-zelfen is uit de mode geraakt. Het is niet stoer dat een man op de zaterdagen zelf loopt te boren en timmeren. Of zelf op de ladder staat om zijn woning te schilderen. In plaats van de gedachte dat dit een aanpakker is die verstand heeft van klussen wordt het meer gezien als een beetje zielig. “Die heeft geen geld om een vakman in te huren”. Een beetje hip gezin laat het liefst zoveel mogelijk door anderen doen.

“Ik verkoop niet aan een klusser”

Het bijzondere is dat dit een golfbeweging is geweest. In de jaren na de oorlog was zelf je huis schilderen of klussen erg zeldzaam. Toen doe-het-zelfen opkwam waren er zelf vele schilders en andere vakmensen die geen materialen en gereedschappen wilde verkopen aan particulieren die zelf aan de slag wilden. Dit hoorde niet zo en werd zelfs gezien als broodroof. Toch in in de jaren 80 een grote markt ontstaan voor de klussen. Praxis, Gamma, Hornback en tegenwoordig Bauhaus hebben honderden vestigingen in Nederland. In de Coronatijd waren dit de bedrijven die ontzettend goed hebben gedraaid en waar de parkeerplaatsen vol stonden toen veel andere zaken het moeilijk hadden. Toch was dit deels toch bij gebrek aan professionele klussers.

Klusbedrijven

Klusbedrijven zoals Regiobouw Emmen hebben het namelijk megadruk met de werkzaamheden die de jongere generatie huizeneigenaren zelf niet kunnen of willen opknappen. Het dan maar zelf doen is dus in sommige gevallen echt een kwestie van gebrek aan klussers met tijd. Een kozijn vervangen, schutting plaatsen, bouwen van een schuurtje of ophangen van een nieuwe lamp moet zodoende dan toch maar zelf uitgevoerd worden.

Er zijn geen vakmensen meer

Probleem is dat bij klusbedrijven de kennis en kunde steeds minder wordt. Vroeger werden veel jongens bijna automatisch naar de bouw en techniek opleidingen gedirigeerd. Toen was dit ook nog een stoer beroep. Tegenwoordig worden leerlingen liever richting kantoorbanen begeleid en dit heeft ook meer aanzien. De instroom van jonge vakmensen is daardoor erg klein. Tegelijkertijd verdwijnen veel ervaren klussers van de arbeidsmarkt doordat ze met pensioen mogen. Een groot probleem voor de bouw- en klusbedrijven en uiteindelijk voor iedereen want de kosten van klussen en bouwen reizen de pan uit en zijn voor bijna niemand meer betaalbaar.

Nieuwe golf?

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe golf waarbij doe-hetzelfen wel weer sexy wordt en men bewondering heeft voor diegene die zelf op de ladder staat of een pak schroeven haalt bij de bouwmarkt! Bovendien is dit misschien wel de enige manier om bouwen en klussen weer betaalbaar te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk...