Laagdrempelig beginnen met mediteren

bordje hoe te mediteren

Was 20 jaar geleden begonnen over mediteren en je vriendinnen, familie en buurvrouw hadden je meewarig aangekeken. Meditatie is toch iets dat monniken doen? Vandaag de dag is dit geheel anders. Meditatie is inmiddels meer een vorm van ontspanning geworden, een draai aan je leven waar anderen jaloers op worden. Eigenlijk zou iedereen het wel willen. Maar de drempel om het te doen is hoog. Maar.. die kan naar beneden.

Start gewoon met Netfix

Ja je leest het goed! Netflixen? Maar dat is toch bijna tegenovergesteld van werken aan je mindfulness? Juist niet de rust en stilte opzoeken waarvan we eigenlijk weten dat we die nodig hebben, in plaats van ons te verdoven met constante prikkels tot we er moe van zijn? En toch Netflix. Naast het grote aanbod series, waarvan we altijd het idee hebben dat iedereen ze kijkt en wij dus ook moeten kijken, kan je op Netflix ook leren mediteren. Voor dummy’s als het ware en dus laagdrempelig.

Headspace Guide to Meditation

Bovenstaande is de titel van een succesvolle en zeer laagdrempelige meditatie serie op Netflix. Niet zweverig, geen ongemakkelijke zithouding maar ‘down to earth’ en niet ‘awkward’. De serie bevat verschillende korte afleveringen van nog geen half uur. Gemakkelijk in te passen in je dagelijkse of wekelijkse routines. Ze bestaan uit een stukje uitleg. Een verteller neemt je mee in diens verhaal en aansluitend een gemakkelijke oefening die je mee kan doen.

Begeleide meditatie

Meditaties zijn er begeleid en zonder begeleiding. Om laagdrempelig te starten is een begeleide meditatie het beste. De rustige stem van de verteller in de serie neemt je mee in de meditatie en verteld je wat je kan doen en wat er kan gebeuren. Een van de belangrijkste adviezen: maak je geen zorgen dat je gedachten afdwalen. Dat gebeurd ook mensen die al jaren mediteren. Laat het gebeuren, geef niet te snel op.

Rust, loslaten, waarderen

Het zijn thema’s die iedereen graag in het drukke leven, waar alles steeds maar moet doorgaan graag iets mee wil. Meer rust in het leven. Waarderen van het leven, stress verminderen, loslaten van irritaties en vermoeiende stressfactoren. In Headspace Guide to Meditation wordt je per aflevering meegenomen in de mogelijkheden van het mediteren om je leven meer voldoening en rustmomenten te geven. En dit gewoon zittend of liggend in je eigen huis, met je TV of tablet aan zonder pretenties. Puur om jou laagdrempelig te helpen met een stuk mindfulness in je leven.

En nu? Netflixen!

Je hebt dit artikel gelezen. Hoe nu verder? Just do it! Gewoon gaan kijken en meedoen. Misschien kan dat niet nu meteen, heb je andere dingen in je agenda, ben je druk.. Pas op, zo werp je toch weer drempels op! Als het niet nu meteen kan, zet het dan in je agenda! Starten met de Netflix serie en starten met mediteren, het is niet moeilijk en het kán je leven zoveel brengen!