Lezen met rode oortjes: het boek Bloedgabbers van George Boellaard

Boellaard, die naam komt me bekend voor! Jawel dat klopt. Jan Boellaard werd in 1984 meer dan landelijk bekend als een van de ontvoerders van Freddy Heineken. Samen met zijn kompanen Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Martin Erkamps wisten ze op brutale maar ontzettend ingenieuze wijze de Directeur Groot Aandeelhouder van de Heineken brouwerij, midden in Amsterdam van de straat te plukken en ongezien wekenlang te verbergen. Het ongekend hoge bedrag aan losgeld werd betaald maar de criminelen werden ontmaskerd en alleen veroordeeld en vastgezet. Heineken werd gevonden en bevrijd door de politie voor de ontvoerder dit zelf konden doen.

Het kleine broertje George Boellaard

George Boellaard is de jongere broer van de bekende Jan. George is niet het criminele pad op gegaan maar heeft de belevenissen van zijn broer wel van dichtbij meegemaakt. Alleen al dat maakt zijn verhaal interessant maar nu de hoofdrolspelers zelf inmiddels een aardige leeftijd hebben bereikt, hebben ze zelf ook behoefte hun verhaal te vertellen.

Jan Boellaard verteld via de pen van George

Misschien komt het doordat, als je bekend bent, er sowieso over je gepraat word. Je gaat je wellicht ergeren aan leugens en hebt de behoefte voor eens en voor altijd uit te leggen hoe het echt zit. Alleen is dat niet handig als je daarmee, zoals in het geval van Jan Boellaard, meteen bekend wat je aan criminele daden op je kerfstok hebt. De Heineken ontvoering is hij voor veroordeeld, daarover kan hij vrijuit spreken. Maar publiek geheim is dat deze ontvoering niet de eerste actie was die de “Bloedgabbers” uitvoerden. Al jaren eerder startte de criminele loopbaan met inbraken en ontwikkelde zich naar gedurfde en brutale overvallen tot een hoogtepunt met de ontvoering van Heineken.  Nu de gepleegde feiten verjaard zijn en er geen vervolging meer dreigt neemt Jan, via zijn broer George, plaats op de praatstoel en verteld zijn verhaal.

Wij willen gangster worden

George Boellaard schrijft het verhaal vanuit zijn broer Jan in twee boeken. In 2021 kwam het eerste deel uit over de jonge jaren getiteld: “Wij willen gangster worden”. Een boek dat meteen bestseller word, aangezien het een unieke inkijk geeft in de ontwikkelingen die vooraf gingen aan de meest bekende ontvoering in ons land. Mening true crime liefhebber las het boek in een dag uit, aangezien de spanning met elke bladzijde stijgt. Als hoogtepunt in het boek lees je uitgebreide inside beschrijvingen, door de ogen van Jan, van onder andere de ‘speedbootoverval’ die de heren eind jaren 70 in Amsterdam pleegden.

Bloedgabbers

Het tweede boek dat begin 2022 uitkwam verhaalt verder waar het eerste boek eindigt, tot aan de ontvoering. Het beschrijft met zijn 288 pagina’s hoe er nog veel meer overvallen werden beraamd én uitgevoerd. Maar ook hoe het (min of meer legale) aannemingsbedrijf van de grond kwam en uiteindelijk failliet ging en hoe de privé levens en relaties van de hoofdrolspelers Van Hout, Meijer, Boellaard en Holleeder eruit zagen.

Rode oortjes

Met rode oortjes krijg je ook met dit tweede boek een unieke inkijk in de wereld van de Amsterdamse criminelen. Hoe (verknipt) zij dachten, perfect hun acties voorbereiden en dit op een gegeven moment routineus uitvoerden alsof het een normale baan voorstelde. Onvoorstelbaar voor de normale mens maar een ‘way of life’ voor de Bloedgabbers.

De spanning ebt weg

Toch is het bijna teveel van het goede. Doordat de ene bijzondere criminele actie de andere in rap tempo opvolgt, blijft de spanning in delen van het boek niet meer hangen. Logisch ook wel als je beseft hoeveel overvallen de bende heeft gepleegd. Misschien had het boek hier wat meer tempo moeten maken, maar aan de andere kant wil je ook juist alle details weten. Saai wordt het echter nooit.

Must read

Houdt je van True Crime en ben je gefascineerd door de hoofdrolspelers in de Amsterdamse onderwereld van de jaren 70 en 80, die uiteindelijk wereldnieuws werden met de ontvoering van Heineken? Dan moet je dit boek absoluut gelezen hebben!

Dit vind je misschien ook leuk...