Is het kopen van winterbanden weggegooid geld?

winters weer

“In mijn jeugd konden we elke winter schaatsen en sleeën. En moesten we echt een skibroek en showboots aan om een beetje op temperatuur te blijven”. Hoe vaak hoor je niet een dergelijke uitspraak. De winters waren vroeger veel strenger en het was ook élke winter raak. Statistieken tonen ook aan dat winters minder intens zijn en er minder winters weer voorkomt. Dat brengt je bij de gedachte of winterbanden voor de auto nog wel nodig zijn. Of is het weggegooid geld?

Wel of geen winterbanden laten monteren

Zoals zo vaak is het niet zo zwart-wit of je wel of geen winterbanden zou moeten gebruiken. Zoals dit artikel van Topgear en deze van het AD ook melden ligt het vooral aan hoe je de auto gebruikt. Moet je perse elke dag de weg op, ook die paar dagen per jaar dat het heeft gevroren? Of ga je expres juist winter gebied opzoeken voor een wintersportvakantie? Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste redenen om wél winterbanden te laten monteren.

Geen winterbanden nodig

De andere kant van het verhaal is dus als volgt:

  • is er geen absolute noodzaak om met winters weer de weg op te gaan?
  • ga je niet op wintersport of naar gebieden waar de kans op winters weer wel groot is?

Dan is het kopen van winterbanden in Nederland zeker géén must. Wel is het dan natuurlijk zo dat, als het eens een keer glad is of er ligt een pak sneeuw, je de auto ook zoveel mogelijk laat staan. Je normale ‘zomerbanden’ beschermen je namelijk veel slechter tegen uitglijders met winters weer. Vanaf 7 graden is het beter met winterbanden te rijden in de auto. Ga op de dagen dat het echt niet veilig is om met je normale autobanden te rijden dan ook bij voorkeur thuiswerken of neem het openbaar vervoer. Hiermee compenseer je honderden euros voor een goede set winterbanden en de rekening voor het laten wisselen voor de banden.

Praktisch probleem: waar laat ik mijn extra banden?

Is het aanschaffen en gebruiken van winterbanden in jouw geval wel nodig om je veiligheid te vergroten? Dan komt hierbij ook een ander praktisch probleem om de hoek: waar laat ik mijn extra set banden? Je kan ergens een opslagruimte huren, rondkijken of familie of vrienden een plek hebben, als je zelf geen ruimte hebt. Banden nemen natuurlijk best een hoop ruimte in beslag en je wilt ze ook niet buiten laten liggen. Niet alleen is dat niet goed voor de banden maar ze kunnen ook gemakkelijk gestolen worden. Als je je banden laat wisselen bij een autobedrijf, dan biedt deze soms uitkomst. Autobedrijf Menges & De Vries in Emmen biedt bijvoorbeeld een gratis opslagservice. Nu zijn niet alle autobedrijven bereid, of hebben de ruimte, om gratis jouw extra set banden droog en veilig op te slaan maar je kan er wellicht eens naar informeren. Voor jou is het dan nog een kwestie van een afspraak maken, je banden laten wisselen en klaar!