Run op warmtepompen en zonnepanelen bij installatiebedrijven

gas verwarming kost teveel geld

Nadat de prijzen van gas in korte tijd enorm zijn gestegen en ook de elektriciteit steeds duurder is geworden is een run ontstaan op energiebesparende maatregelen. Geen wonder! Voor wie het energiecontract afliep was een verhoging van meer dan 100% op de maandelijkse kosten geen uitzondering. Dan ga je je als huiseigenaar uiteraard achter je oren krabben wat daaraan te doen is. Het resultaat: enorme drukte bij installatiebedrijven.

Energie besparen

Besparen van energie is met de hoge kosten in een keer zeer relevant geworden. Hiervoor zijn verschillende opties en welke het beste past is afhankelijk van je situatie. De verwarming lager zetten en minder lang douchen kan iedereen per direct toepassen maar in hoeverre zit dit zoden aan de dijk en bovendien lever je in op comfort. Voor een grotere besparing moet eigenlijk altijd geïnvesteerd worden. Verwarmen kan in plaats van op de CV ketel ook met een warmtepomp. Dit is echter vooral voor vrij nieuwe en goed geïsoleerde woningen een goede oplossing. Als alternatief kan een Hybride warmtepomp worden ingezet welke ondersteund wordt door een moderne en zuinige CV ketel. Het kabinet heeft dit zelfs verplicht gesteld als er vanaf 2026 een CV ketel wordt vervangen. Dit is een goede manier om flink te besparen op gas. Een andere mogelijkheid is om door middel van een airco te verwarmen, want de meeste moderne airco’s kunnen ook verwarmen en zijn zo zuinig dat dit voordeliger is dan verwarmen op gas.

Isoleren

Om minder te hoeven ‘stoken’ is het belangrijk wo weinig mogelijk warmte te verliezen. Dit kan door de woning goed te isoleren. Oude ramen kunnen vervangen worden door modern isolerend glas, waarbij eventueel ook de kozijnen en deuren door isolerende exemplaren kunnen worden vervangen. Afhankelijk van de situatie kan ook het dak, de vloer of spouwmuur worden (na) geïsoleerd om minder warmte te verliezen naar buiten toe. Extra voordeel is dat in de zomer de woning ook koeler blijft en er minder geluid van buiten doordringt.

Zonnepanelen

Een van de beste rendementen om energie te besparen is door het zelf op te wekken. Een windmolen in de tuin zien we weinig gebeuren maar zonnepanelen op het dak zijn inmiddels voor iedereen een goed idee. De salderingsregeling die voorlopig nog doorloopt zorgt ervoor dat de investering sneller kan worden terugverdient.

Meer met elektriciteit

Een combinatie van maatregelen levert het hoogte rendement. Zo is het plaatsen van zonnepanelen én het verwarmen van de woning op die zelf opgewekte stroom een perfect idee! Dat kan met een (hybride) warmtepomp of met een verwarmend airco systeem. Wanneer de woning ook nog (beter) geïsoleerd wordt is hier een nog beter rendement mogelijk. Deze tactiek volgen veel mensen en daardoor is er een enorme run ontstaan bij installatiebedrijven op het warmtepompen, zonnepanelen en het laten isoleren van de woning.

Roet in het eten: drukte bij installatiebedrijven

Helaas zit er een kink in de kabel. Installatiebedrijven kunnen het grote aantal aanvragen niet aan, en hebben soms zelf een offertestop ingesteld. Er zijn te weinig installateurs om in de grote behoefte te voorzien en door leveringsproblemen duurt het ook nog eens lang voor de apparatuur geleverd wordt. Hier lijkt voorlopig geen oplossing voor dus wat is verstandig? De krapte drijft tevens de prijzen op, dus toch maar zo snel mogelijk een order plaatsen lijkt de enige oplossing op dit moment. Of hopen dat de energieprijzen gaan zakken maar de kans dat die weer op het oude niveau komen lijkt uitgesloten en doe-het-zelven is ook geen optie.

Dit vind je misschien ook leuk...